De economische welvaart van huishoudens in Kaag en Braassem is de afgelopen tien jaar afgenomen. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat de optelsom van arbeidsparticipatie, inkomen en opleidingsniveau in 2023 lager was dan in 2014. Dit resulteert in een zorgwekkende trend van teruglopende welvaart in de regio.
Uit onderzoek blijkt dat huishoudens in Kaag en Braassem over het algemeen minder welvarend zijn dan in vijftien vergelijkbare gemeenten. Van deze gemeenten ligt het welvaartsniveau in drie gemeenten lager dan in Kaag en Braassem, terwijl in negen gemeenten het welvaartsniveau hoger is. In de overige drie gemeenten is de welvaart vergelijkbaar. Een lager welvaartsniveau in Kaag en Braassem wordt vooral toegeschreven aan een laag opleidingsniveau, ondanks dat er relatief meer mensen met een hbo- of universitaire opleiding zijn dan het landelijk gemiddelde.
Uit een analyse van de Vereniging Nederlandse Gemeenten blijkt dat de welvaart in Nederland als geheel is gestegen tussen 2014 en 2023, maar niet gelijkmatig verdeeld is. Gemeenten die aanzienlijk investeren in infrastructuur, parken, fietsroutes en nieuwbouw zien een snellere stijging van het welvaartsniveau dan gemeenten die hier minder in investeren. Bijvoorbeeld, in Rotterdam wordt geïnvesteerd in nieuwe woningen in wijken zoals de Afrikaanderwijk en Feijenoord om het aanzicht te verbeteren.
De welvaart in verschillende delen van Kaag en Braassem vertoont aanzienlijke variaties. De Burgemeesterswijk heeft in tien jaar de grootste daling in welvaart ervaren, met huishoudens die in 2014 al onder het landelijk gemiddelde lagen en sindsdien verder zijn achteruitgegaan. Daarentegen zijn de meest welvarende huishoudens te vinden in het Tuinbouwgebied. Deze regionale verschillen benadrukken de complexiteit van economische welvaart binnen Kaag en Braassem.
De economische teruggang die de afgelopen jaren in Kaag en Braassem is waargenomen, roept vragen op over de bredere welvaartstrends in de regio. Het is essentieel dat beleidsmakers en lokale overheden deze ontwikkelingen nauwlettend volgen en gerichte maatregelen nemen om de economische stabiliteit en welvaart van alle inwoners te waarborgen.