Het opladen van je elektrische auto bij een openbare laadpaal in Kaag en Braassem kost momenteel gemiddeld 45,4 cent per kilowattuur. Dit tarief is slechts 1 procent goedkoper dan in september, ondanks de stijgende kosten in Nederland, volgens cijfers van vergelijkingssite LaadpasTop10.
De stijging van de kosten voor elektrisch opladen op straat is merkbaar in heel Nederland, met uitzondering van Kaag en Braassem. Dit jaar zijn de kosten met wel 26 procent gestegen, terwijl aspirant-stekkerrijders te maken hebben met extra financiële tegenvallers, zoals het betalen van motorrijtuigenbelasting en het wegvallen van aanschafsubsidies.
In sommige regio's, zoals Brabant en Limburg, dalen de gemiddelde tarieven juist. Dit komt doordat daar nog oude aanbestedingen lopen en de eigenaren van laadpalen voorlopig zelf energiebelasting betalen. In en rond Rotterdam zijn de tarieven zelfs zo sterk gedaald dat het wegvallen van belastingkorting wordt gecompenseerd.
Er heerst verwarring onder stekkerrijders vanwege de verschillende tarieven bij laadpalen. Onderzoek van Tap Electric en de Vereniging Elektrische Rijders laat zien dat in Kaag en Braassem de tarieven variëren tussen 33,9 en 56,9 cent per kilowattuur.
De Vereniging Elektrische Rijders benadrukt de groeiende kloof tussen eigenaren die thuis laden en degenen die afhankelijk zijn van openbare laadpalen. Een vijfde van stekkerauto-eigenaren moet het opladen op straat doen, terwijl 12 procent dit op het werk doet. Kaag en Braassem heeft momenteel 293 openbare en semi-openbare laadpunten, een toename van 65 laadpalen in vergelijking met een jaar geleden, volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.