Opkomst Bevolkingsonderzoek Kanker in Kaag en Braassem Daalt voor Tweede Jaar op Rij

03 feb , 16:38 Nieuws
image 22 674486d62563a

Opkomst Bevolkingsonderzoek Kanker in Kaag en Braassem

Het percentage mensen in Kaag en Braassem dat gehoor geeft aan de oproep om zich te laten screenen op kanker, is voor het tweede jaar op rij gedaald. Wel ligt de opkomst hier iets hoger dan in vergelijkbare gemeenten, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.

Opkomstpercentage en Vergelijking

Van alle mensen in Kaag en Braassem die een uitnodiging kregen voor het bevolkingsonderzoek voor darm-, borst- of baarmoederhalskanker kwam in 2023, het meest recente jaar waar cijfers over zijn, 75,5 procent ook daadwerkelijk opdagen. In 2021 was dat nog 77,5 procent.

Ter vergelijking: in de vijftien gemeenten die op sociaal vlak het meest op Kaag en Braassem lijken, kwam de opkomst in 2023 uit op gemiddeld 73,3 procent.

Effect van Bevolkingsonderzoek en Behandelmethodes

In heel Nederland kregen in 2023 meer dan 27.000 deelnemers aan het bevolkingsonderzoek te horen dat ze darm-, baarmoederhals- of borstkanker hadden, of een voorstadium daarvan. Door het bevolkingsonderzoek, en dankzij betere behandelmethodes, is het aantal mensen dat aan kanker overlijdt de laatste jaren verhoudingsgewijs afgenomen.

Belang van Vroegtijdige Diagnose

Voor lang niet alle vormen van kanker is een bevolkingsonderzoek: in totaal kregen vorig jaar 130.000 Nederlanders de diagnose kanker. Er op tijd bij zijn blijft dus ook een kwestie van zelf opletten.

Bijvoorbeeld in het geval van prostaatkanker: het aantal mannen dat jaarlijks die diagnose krijgt, ligt inmiddels even hoog als het aantal vrouwen bij wie borstkanker wordt geconstateerd, onder meer als gevolg van de vergrijzing.

Dat de jonge zangeres Emma Heesters vorige maand liet weten dat haar baarmoederhalskanker is uitgezaaid, zorgde voor een 'tijdelijke piek' bij het bevolkingsonderzoek naar die ziekte.